Här kan du läsa våra förslag

För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn i psykiatrisk tvångsvårdNu har vi överlämnat vårt betänkande till regeringen. Här kan du ta del av en sammanfattning av våra förslag och hela betänkandet.
Läs mer här

Tvångsåtgärdsutredningen

Den 8:e december 2016 fick vi ett nytt uppdrag av regeringen. Uppdraget innebär att vi ska göra en översyn av tvångsåtgärder mot barn enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Vid översynen ska vi bedöma om det finns tvångsåtgärder som bör avskaffas, ersättas av andra tvångsåtgärder eller ändras.

Läs mer om uppdraget


Följ utredningens arbete

Här kommer du under året kunna följa vårt arbete i utredningen. Vi kommer publicera intervjuer med personer som själva utsatts för tvångsåtgärder, personer som jobbar inom Barn- och ungdomspsykiatrin och andra personer för att ge olika perspektiv på tvångsåtgärder.  Vi vill också ge en inblick i hur det är att arbeta i en offentlig utredning. Längre ner på sidan finns ett formulär så att du kan kontakta oss och ställa frågor eller berätta vad du tycker.

Snart halvtid i utredningen – vad händer nu?Maria Nyström Agback

Tiden går fort och nu har halva utredningstiden snart gått. Vi ställde några frågor till utredningens jurist, Maria Nyström Agback.

Läs mer

”Så här kan det alltså gå till inom psykiatrin”

Sven Román, specialist i barn och ungdomspsykiatri, skriver om hur man med rätt förhållningssätt kan undvika tvångåtgärder inom psykiatrin.

Läs mer

Vad händer i utredningen just nu?Louise Aronsson foto: Malin Nerby

Utredningen om tvångsåtgärder har pågått i tre månader nu, vi frågade utredningssekreteraren Louise Aronsson hur det går med arbetet, om det är som hon tänkt sig och vad hon tror om betänkandet som ska vara klart vid årsskiftet.

Läs mer

”Med rätt kunskaper och empati kan tvångsåtgärder förbjudas”

Anna-Clara Skogholt har egen erfarenhet av tvångsvård och tvångsåtgärder, vilket hon numera också föreläser om. Vi ringde upp henne för att höra om hennes erfarenheter och hennes syn på tvångsåtgärder riktade mot barn.

Läs mer

Jenny bältades 46 gånger på 26 dygn 

Hon var 16 år när hon hamnade inom slutenvårdspsykiatrin på grund av sina ätstörningar och självmordstankar. Hon blev kvar i samhällets vård i drygt tre år. Under den tiden utvecklade hon ett allvarligt självskadebeteende och var med om att bältesläggas 46 gånger på 26 dygn.

Läs mer

”Helst vill jag att man tar bort alla tvångsåtgärder helt”

Vi undrade hur man gör rent praktiskt för att minska antalet tvångsåtgärder mot barn i slutenvården. Vi pratade med Anette Sannerfors, psykiatrisjuksköterska inom Barn- och ungdomspsykiatrin i Skövde. Hon har framgångsrikt jobbat för att minska antalet tvångsåtgärder mot barn.
Läs mer

”Jag tror att 9,5 av 10 tvångsåtgärder går att undvika”

Vi ringde upp Thérèse Eriksson för att höra hur hon ser på vårt uppdrag att se över tvångsåtgärder mot barn inom den psykiatriska tvångsvården. Thérèse Eriksson Thérèse är beteendevetare, föreläsare och författare. Hon har bland annat skrivit boken Slutstation Rättspsyk…
Läs mer

”Att ta bort tvångsåtgärder helt tror jag är farligt för ungdomarna”

– Det finns en del tvång som är onödigt men det finns också en del som är absolut nödvändigt, säger Pär Höglund, ST-läkare i barn- och ungdomspsykiatri och organisationsforskare.
Läs intervjun här

Vad händer innan?Kerstin Evelius

I vårt arbete med att se över hur tvångsåtgärder mot barn kan minskas eller avskaffas träffar vi i utredningen många intressenter och kunnigt folk – professionella, chefer, jurister och viktigast av allt – unga med erfarenhet av sluten psykiatrisk vård som barn.
Läs mer

Utredningen startar – ministerns initiativ

”Att bli utsatt för tvångsåtgärder är bland det mest integritetskränkande som kan ske i det enskilda barnets liv.”
Läs mer här

Hur får vi bort tvångsåtgärder?

”Jag ser mycket positivt på att regeringen väljer att synliggöra vad barn utsätts för när det gäller tvångsåtgärder” Läs mer här

Louise Aronsson foto: Malin NerbyHar du erfarenhet av tvångsvård?

Är du under 25 år och har erfarenhet av psykiatrisk tvångsvård (LPT) som barn (under 18 år) och vill dela med dig av dina erfarenheter?
Läs mer här

Frågor och svar om kommittéer

Vad är en kommitté? Vad betyder tilläggsdirektiv? Vad händer när en utredning är klar? De frågorna och många fler hittar du svar på här.
Läs mer här

Vilka är tvångsåtgärderna?

Vi ska utreda om det går att ta bort eller begränsa tvångsåtgärder mot barn, men vilka tvångsåtgärder finns?
Läs mer här

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss kan du använda formuläret nedan.

Namn:E-post:Ämne:Ditt meddelande: